anonim | ? | 30.6.2020 23:58 ~ 01/07/2020 0:01
çok basit aslında çıkarım yapmak. doğduğu dünya o kadar hızlı ki, 90 bpm ona keyif vermiyor. halbuki ben ilk rap şarkımı dinlediğim zaman bpm'i 90 civarıydı ve keyiften dört köşeydim.
ayrıca üstüne derinleşebilecek bir konu olmadığını düşünüyorum çünkü yeni nesil henüz -İnternet denen zımbırtı ellerinin altında olmasına rağmen- kültüre, normlarına ve değerlerine hakim değil. hala amerikan rapçilerinin giydiklerindeler. bir şeyler iyice oturduktan sonra böyle konuşmalar geçmeyecektir diye düşünüyorum.
ah bir bilsen dilim donse neler diycem | ? | 1.7.2020 00:02
günümüzde artık her şey hızlı tüketiliyor. 5 dakikalık, 3 verselük şarkıya uzun diyeni bile gördüm. ki zaten artık sanatçıların albüm yerine single yapmasının sebebi de budur. 12 şarkılık bir albüm çıkaracağına her ay 1 şarkı atarsın; böylece yıl boyunca şarkı çıkarmış, adeta bir müzik fabrikası olmuş olursun. zaten şöyle bir şey var, dinleyicinin çoğunluğu dinlediği şarkının birkaç ay sonra yüzüne bile bakmıyor.
ayrıca eski parçalarda sözlerin afedersiniz götü başı ayrı oynamıyordu, bir bütünlük vardı ve sözleri satır satır değil bir bütün olarak anlaman gerekiyordu. hatta bazı durumlarda şarkıları gerçekten "sindirebilmek" için bütün albümü dinlemen gerekiyordu. bu yeni jenerasyona ters geliyor; onlara olabildiğince basit ve tabiri caizse punchline diyebileceğimiz birkaç kilit söz, sözcük vs. etrafında dönen lirikler lazım geliyor. sözler açılıp kıyaslandığında bu belli oluyor; son zamanda çıkan işler oldukça basit, kafa yormaya gerek olmayan temalar ve lirikler içerirken bazı eski parçaların sözleri adeta şiir gibi yazılmış.
sözün kısası; yeni nesil kısa basit şarkıları seviyor, eski parçalar gereksiz karmaşık ve uzun geliyor
not 1: ha tabii bu durumu jenerasyon farkı da etkiliyor olabilir, yukarıda bahsedilmiş zaten. ancak ben bu durumun cartel muhabbetinden farklı olduğunu düşünüyorum yine de.
not 2: yazdıklarım bpg vs albümler düşünülerek yazılmıştır, fuat ergin lirikleri şimdi konumuz değil
anonim | ? | 1.7.2020 00:26
yıl heralde 2008 Anasınıfına gidiyorum o zamanlar bi yandan sürünebilen oyuncak askerle oynuyorum bi yandan adanalı izliyorum.Ulan bi anda ceza çalmaya başladı o an büyülendim hayatımda en şaşırdığım an o andı bu müzik daha önce duyguduğum hiç bi şeye benzemiyordu.Sabah bindim servise servisci abi açmış bi ceza dedim ulan o adam ,gittim sordum abi bu adam kim falan diye öğrendim ismini "ceza".Bilgisayarı karıştırırken bi dosya buldum müziklerde ismi ceza tıkladım dört klasör ; medcezir , anahtar , rapstar ve yerli plaka.Bunları tavaf ettim dinlemekten o kadar zevk alıyordum ki günde altı yedi saat aynı şeyleri dinliyorum.Ordan ceza'nın feat attığı kişilerden yola çıkarak başka denizlerede açıldık.Fuat ergin , killa hakan ,sahtiyan,sagopa kajmer.Ulan altı yedi yaşında bi çocuk nasıl havan topu şarkısından zevk alabilir nasıl bir ruh hastasıysam artık ordan yürüdü gitti sonra yeni nesilleri öğrendim sansar pit10 joker allame da poet farazi kayra patron şehinşah...Başladığımıza döndük hala o ilkleri dinliyorum ve Hala odamda cezanın beş posteri asılı.İyiki duymuşum o gün televizyonda o müziği...
burada | ? | 1.7.2020 01:06 ~ 01/07/2020 1:13
old tayfanın saçma sapan "sokak" edebiyatı yapmasından kaynaklıdır