NI Kontakt bankaları live samplelar konusunda fazlasıyla işinizi görecektir.Örnek kontakt bankası isimleri: abbey road drums, Neo-Soul Keys, session strings, drum-lab vesaire.
Synth ve leadler konusunda reFX nexus, NI Massive, Absynth ve bana kalırsa bu işlerin en babası Spectrasonics omnisphere prodüksiyonlarınızı havaya sokmaktan fazlasını yapacaktır.
fabfilter'ın 2017 bundle'ını bulun, edinin. pro-r isimli reverb'ü olmadan, eski bundlelardan birini kullanıyordum. o kadar memnundum ki aklımdan şu geçti. "ulan bunlar reverb üretmemiş mi?" çünkü yani hep bir doğru dürüst reverb bulma çabasındayım uzun zamandır (bir de sampler, ulan acaba fabfilter sampler üretmemiş mi xD). waves'in h-reverb'ünden memnundum aslında ama bir vst bu kadar cpu düşmanı olabilir. birkaç kanala farklı reverb atmaya çekiniyordum. onun yerine yine waves'in ir diye bir roomer mı diyeyim artık, fazla oynayacak yeri olmayan bir efekti vardı onu kullanıyordum basit yerlere filan. ya da sürekli bounce ederek ilerliyordum. sonra az önce bir bakayım dedim ve fabfilter'ın da reverb'ü olduğunu gördüm. şöyle bir karıştırdım. ulan beğenmemek elde değil. tabii sadece reverb'le yetinmeyin. bütün bundle'ı karıştırın. şimdi genel olarak bundle'da neler olduğunu söyleyeyim. işte eq (pro-q), delay (timeless), limiter (pro-l), compressor (pro-c) gibi gibi. saturator filan da var sanırım içinde. ama adamlar o kadar güzel ve fonksiyonel bir arayüz kullanıyor ki en bu işleri bilmeyenler bile analyzer'dan (işlem yapılmamış ve yapılmış halini birlikte görebiliyoruz) pre-post'u açtıkları zaman ne yaptıklarını anlayabilirler. ve yani bütün tuşlar önünüzde. her şeyi görerek, karıştırarak hemen çözebilirsiniz. zaten bu şeyleri çok seviyorum. mesela içinde "mb" diye bir plugin var. multiband compressor. ilk açtığınızda karşınızda bomboş bir ekran var. kafanıza göre tıklayıp kendinizce bandlar açabilirsiniz. kolay örnek olsun diye bunu seçtim ama her pluginde durum aynı rahatlıkta. kattığı bir karakter var mı filan pek incelemedim açıkçası. çünkü genel olarak basit işler için kullanıyorum. bazı vstler var ki insanı "yaa şimdi kim onu açacak da şunu yapacak" şeyine düşürüyor. dolayısıyla insan uğraşıp da yapacağı şeyi yapmıyor. fabfilter sağolsun o kadar şipşak çalışıyor ki harbiden bu eziyetler zevkli bir işe dönüyor.
üreticisi ya da promosyon elemanı olmadığımı kanıtlamak için şunu söyleyeyim. malum ortamlardan bulmak pek de zor değil.
compressor ve deesser olarak direk waves. mastering compressor kotelnikov.
ekolayzır parametric eq2 kullanıyorum iş görüyor, mastering ekolayzır olarak nova.
bass genellikle kendim gitarla kayıt alıyorum fakat bundan bir ay önceye kadar dvs megabass kullanıyordum, iyidir.
pad ve soundscapes olarak direk absynth 5 diyebilirim ayrıca synth'ları da burada kurcalayarak buluyorum. (ilaveten güzel electronic drum looplar var absynth 5'de.)
reverb fruity reverb 2 kullanıyorum vokaller için, atmosferik bi karakter istiyorsam ambient reverb ya da epicverb.
aklıma gelenler şimdilik bunlar, belki editlerim.
EQ için Fabfilter-Pro Q2 yada FL'in stock Parametric EQ2
Compressor için Elyssia Museq Compressor (harikalar çıkartıyor.)
Mastering yaparken stabil Eq ve Compressor dışında iZotope oZone 5 kullanıyorum. böyle bir VST yok.
Master EQ için Elyssia'dan Master EQ
De-Esser için kesinlikle SPL
Vokaller içinse Brainworx bx_Saturator V2 , bx_refinement kullanıyorum eq Compressor reverb e ek olarak
ve tabi sesi daha fazla geniş bir EQ skalasına sokmak istiyorsam, effect vermek istiyorsam yada bir odanın içine koymak istiyorsam sesi Waves'i kullanıyorum.
şu tavsiye edilen yazılımların hiç birinin sağlam linkini bulamadım. ne izotope, ne camel crush, ne nexus. hiç birinin mac osx versiyonu, olanların ise sağlam linki yok. mahrum kaldık.
toneboosters'ın hem eq'ını hem morphit adlı pluginini öneriyorum. eq hem fabfilter q gibi istediğin yere tıkla çalış, hem de ister dinamik eq olarak kullan ister statik. üstüne no latency seçeneği koymuşlar daha ne olsun.
morphit'e gelince, morphit'te 40-50 tane kulaklık preseti var. kulaklığını daha flat, daha doğru bir duyuma çekmek için bir ekolayzır ayarı yapıyor. atıyorsunuz mastera kulaklığınızı seçiyorsunuz. bu correct, bir de simulate var. atıyorum sizin kulaklığınız x, x'i seçiyorsunuz, bir de y kulaklığında neye benzer duyuluyor onu duymak istiyorsunuz, onu da seçiyorsunuz. y'ye simüle ediyor. airpod, sony filan gibi referans olmayan presetler de olduğu için işe yarar bir şey yani.
özellikle yeni nesil distorted 808 tarzı beatler için mutlaka "native instruments - guitar rig" indirin. hatrı sayılır miktarda present olan ücretsiz bir versiyonu var. aynı zamanda pedalı ve amp ı kendinizde dizebiliyorsunuz.
"xfer ott" hem ücretsiz hemde iyi bir multiband compressor. iş görüyor.
son olarak kullanmayı çok sevdiğim "synth1" adlı ücretsiz bir synthesizer var. arayüzü inanılmaz sıkıcı gelebilir ama biraz araştırma ile nasıl kendi arayüz renklerinizi oluşturabileceğinizi öğrenebilirsiniz. benimki kırmızı siyah çok nays. ve şöyle bir olay var, synth1 in kullanıcılar tarafından yaratılan çok sayıda patchi mevcut. onları indirip kullandığınız zaman hem işe yarar soundlar bulabiliyorsunuz, hemde varolan patchleri inceleyerek çalışma mantığını kapabiliyorsunuz. bu şekilde kendi patchlerinizi de üretebilirsiniz.
Mix ve mastering için Fabfilter popüler.
Analog aletlerin digital modüllerini kullanmak istersen Slate Digital çok moda.
Açıkcası en iyi vst kullanmaya alıştığın vst olduğunu düşünüyorum. Çok fazla kalite farkı yok artık aralarında. Sadece seç birini ve ona alış.
Beat için free vst bulmak artık çok zor. Kaliteli soundlar içeren bir vst için 150 dolar gibi rakamlar isteniyor ki bu durum da beatlerin maliyetini arttırıyor. Ama yine de basit iş gören free vstler mevcut. Dsk serisine bir bakın derim. Akla gelen her enstruman var. Güzel bir mixle gerçekçi sesler elde edilebilir. Mastering olayı için ise Adobe audition cs6 kendi vstleri gayet yeterli
şöyle bir video buldum 51 tane beleş vst gösteriyor altına imzamı atabilirim on numara hepsi
yalnız ne kadar çok parası var bu milletin waves'ler fabfilter'lar havada uçuşuyor. böyle pahalı vst'leri kullanan insanlar ömrünü müziğe adamış sağlam müzisyen/prodüktörler olmalı herhalde:)
IK Multimedia'nın T-RackS 5 bundle'ı gayet iyidir güzel bir meter plugini var, classic clipper, multiband limiter, multiband compressor
Basit arayüzler güzel tepkiler. Midi instrument olarak Analog-Lab gayet iyi
Ayrıca altyapı key'ini bulmakla uğraşmak istemiyorsanız : HoRNet SongKey MK3
bol'da yer alan içeriğin doğru veya güncel olduğu hiçbir şekilde iddia veya garanti edilmemektedir. burada okuduklarınız sizi dehşete düşürürse bir de türkçe rap ansiklopedisine göz atmayı deneyebilirsiniz. hukuka aykırı içerikler titizlikle incelenip gereği düşünülmektedir. sözlüğü reklamsız görüntülemek isterseniz üye girişi yapabilirsiniz. soğuk içiniz.