kediler aslan olmaz

#371112 - bu entryi ortalama 426 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. @burada & evtisortu - Belki on farklı şey yazmışım ve hepsi anlamsız / saçma, öyle mi? Hiçbir kısmına da cevap vermiyorsunuz veya daha da kötüsü veremiyorsunuz. Tek yaptığınız sevmediğiniz rapçilerin sadece alaya alındığı, insanların farklı şeyler söylemeye korktukları bir ortam yaratmak. Haydi ben açıkça eleştirilere itiraz ediyorum; “Beklediğimden iyi çıktı.” diyen kişiyle “3 yıldır yaptığı en iyi parça.” diyen kişi niye eksileniyor? “3 yıldır yaptığı en iyi parça.” demek direkt “İyi parça” demek de değil, belki “Kötünün iyisi” demek. Buna karşılık olarak “Yoo, bence 'İhtiyacım Yok' bundan daha iyi.” falan yazsanız en azından muhabbet gelişir ve sözlük kültürüne bir katkınız olur; ama sizler beğenmediğiniz şarkıyla, sevmediğiniz rapçiyle alay edip, “Yiğidi öldür hakkını yeme” demek isteyenlere de adeta söz hakkı tanımıyorsunuz. O yüzden ben de uzun uzun itiraz etme gereği duydum; bazı yorumlarım eksik veya yanlış olabilir belki ama saçmalık bunun neresinde?

    Haydi Norm'un sanatı ve fikirleri hakkında yazmış olduklarımı geçin; cevap verdiğim entry'yi yazan arkadaşımız klipteki bir ayrıntıyı yakalayamamış ve “Sanırım Ezhel'i kastediyor.” diye düşünerek oradan yürüyen bir yorumda bulunmuş, ben de klibin ilgili sahnesini hatırlatmışım. Bu da mı saçma? Nesine itiraz edeceksiniz merak ediyorum. :-) “Eksiklerini eleştirelim ama kendini geliştirince de hakkını verelim”in nesi saçma peki? Norm klibinde her kesimden insanı karşısına alıp “Hepiniz kendi kafanızda hayal ettiğiniz Türkiye'yi inşa etmek adına gençlerin hayatını kararttınız.” vurgusu yaparken konu “AKP yerine de senden olan otokrat bir manyak istiyorsun”a nereden geliyor ben de onu anlayamadım. “Norm şarkısında samimi değil, asıl fikirleri şunlar, klibinde de sadece şov yapıyor.” derseniz anlarım ama sırf şarkı ve klipten yola çıkarak buralara varamıyoruz veya buraları önemsemeyip şarkıyı beğeniyoruz diye saçmalıyor mu oluyoruz?

    “Bu şarkının bu kadar eleştirildiği yerde 'Çıktık Yine Yollara' da ahım şahım bir şarkı olmaz bence.” meselesine gelirsek; Norm'un kafiye tekniği hep aynıydı, “Çıktık Yine Yollara”da da şahane kafiyeler yok. O şarkı direkt protest rap ve kapitalizm eleştirisi içeriyor; ama birkaç edebî cümleyi hariç tutarsak siyasi tavrında pek bir derinlik göze çarpmıyor gibi. “Sözlerimi Geri Alamam”a bakarsak onda da “Yapmacık bir sistemin hiçbir amacı kalmamış.”, “Oynayan çocukların neden sıfırlı karnesi?”, “Göze batınca, susmayınca bana da kanca taktılar.” diyen bir Norm Ender görüyoruz; bu şarkıda da her kesimden yetişkini karşısına alıp “Kavganız hep sağ sol oldu, tavrınız hep falso.” diyen ve “Ne yaptınız gençlik için?” diye soran bir Ender var. Mizansen “Konu Kilit”tekinin benzeri olduğu ve şarkı da çoğunlukla battle olduğu için “Çıktık Yine Yollara” ve “Sözlerimi Geri Alamam” kadar derinlikli olmamış ama bana Ender hâlâ aynı Ender gibi geldi, ben de “O zaman diğer şarkıları niye el üstünde tutuyoruz?” diye sorma ihtiyacı duydum.

    “Kafanda özgür, cici sanat diye bir tanım var.”a karşılık olarak da “Norm'un eski şarkılarına bakılırsa bence hiç de cici bir sanat anlayışı yok” yazdım. Buna karşılık “Norm kendisince kurallar belirliyor ama o kurallara kendisi uymuyor, sonra da millete yargı dağıtmaya kalkıyor.” falan deseniz tamam ama demiyorsunuz. Belki ben her noktayı dillendirmeye gerek görmeyip muhabbet gelişsin diye yazıyorum veya farkında olduğum bazı noktaları özellikle belirtmeyip acaba siz yazacak mısınız yoksa boş boş karşılıklar mı vereceksiniz diye sizi deniyorum; nereden belli? :-)

    Arkadaşımız “Cebindeki kimlik bile Türk kimliğinin izi.” falan demiş, o paragrafta yazdıkları da bana Şinasi'nin “Milletim nev-i beşerdir, vatanım rûy-ı zemin” ve Tevfik Fikret'in “Toprak vatanım, nev-i beşer milletim” sözlerini hatırlattı. Veya “Ordular olmasın, savaşlar da olmasın.” düşüncesini. Böylesi de bana sığ geliyor olamaz mı? Ben de isterim ordular olmasın, savaşlar olmasın, kimse de askerlik yapmak zorunda olmasın; bu yüzden Norm'un sürekli “Ben uzun dönem askerlik yaptım, siz bedelli yaptınız”cılığını da tasvip etmem. Ama orduların olmadığı bir dünya şimdilik mümkün değil maalesef. Ayrıca arkadaşın konuyu oraya getirmesini tetikleyen şey de o cümlenin Ezhel'e gönderme olduğunu düşünmesi; çıkış noktası yanlış yani.

    ***

    (Konu dağılacağı için yıldız attım; dileyen bu kısmı atlasın.)

    Norm'un şarkıda yansıttığı düşünceyle Nurullah Çetin'in “Mehmet Akif'i Doğru Anlamak” kitabından alıntılayacağım şu kısımdaki düşünceyi bağdaştırabiliriz aslında (İlgili kısım bir röportaj metninden alıntı olduğu için akademik dil kullanılmamış ama adam edebiyat profesörü):

    “Akif, biyolojik anlamda, etnik anlamda Arnavut'tur ama kendini sosyolojik ve kültürel anlamda Türk kabul eder ve bu bağlamda Türk millet birliğine mensubiyetten gocunmak bir yana tam tersine bununla övünür, hatta zaman zaman biyolojik Türk ırkını da över. Bunu şunun için söylüyorum. Bugün Kürt ya da başka ırkî kökenden gelen bir kısım Müslüman Türkler, batılıların etnikçilik projelerinin tuzağına düşerek kendilerine Türk demiyorlar, dememek için bin türlü takla atıyorlar.

    Bunun yerine Kürd'üm, şuyum buyum ya da Türkiyeliyim diyorlar. Mesela bazıları da 'Türk toplumu' yerine 'Türkiye toplumu', 'Türk edebiyatı' yerine 'Türkiye edebiyatı' filan diyorlar. Böyle demekle, 'Türkiye'de Türk milleti adında kaynaşmış bir millet birliği yoktur, bunun yerine birbirinden farklı milletler vardır. Türkiye, kozmopolit anlamda kavimler karmaşasıdır. Bu birbirinden farklı olan kavimlerin ayrı resmî dili olmalı, ayrı eğitim dili olmalı, ayrı kültürü, ayrı edebiyatı olmalı' diyorlar, ya da böyle demeye getiriyorlar.

    Milleti bu şekilde modern entelektüel laflarla bölüp ayrıştırdıktan sonra tekrar entelektüel gevezeliklerle 'Hadi barış içinde yaşayalım, bir arada yaşama kültürü geliştirelim, demokrasi yapalım, birbirimizin kültürüne, diline saygı duyalım, farklılıklarımız zenginliktir.' gibi ayrışmayı, bölücülüğü normalleştirici, meşrulaştırıcı, tolere edici laflar ediyorlar. Böyle demeleri tam da Batı'nın 'böl, parçala, yut' projesine uygun bir söylemdir.

    Bu durum, Akif zamanında da vardı. O zaman da Batı, ürettiği nasyonalist projeyi bize dayatarak Osmanlı millet yapısı içinde Arapçılık, Arnavutçuluk, Kürtçülük vs. hareketlerini doğurtmuş ve desteklemişti. Bu arada Türklüğü etnik, biyolojik bir kavim olarak algılayan ve bununla sınırlandıran bazı insanlar da diğerlerinin yaptığı gibi Türk ırkçılığı yapıyordu. Ama bunlar çok azdı. Büyük çoğunluk -buna Ziya Gökalp de dâhildir.- kucaklayıcı, kapsayıcı Türk milliyetçiliği taraftarıydı. Bu durum nedense hep göz ardı edilir. Mesela çarpıtılarak, karanlık aydın ve siyasetçiler tarafından Arnavutçuluk, Kürtçülük bilmem necilik hak, Türk milliyetçiliği de ırkçılık olarak lanse edilir ve halka öyle takdim edilir.” (Nurullah Çetin, “Mehmet Akif'i Doğru Anlamak”, Ferfir Yayınları, İstanbul 2011, s. 87-88.)

    ***

    Açıkçası Norm'un sözleri de bana buradaki mantığa uygun geldi. Ha, yine lise 2 terk olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ama böyle düşünen edebiyat profesörleri de var yani. Ayrıca bu düşünce lise 2 terk ise karşıtı da lise 2 terk, ne fark ediyor ki? Arkadaşın “s***o argüman” yorumuna da “s***o argüman dediğin şey Ziya Gökalp'in fikirlerine dayanıyor.” dedim, yukarıda da izahını görebilirsiniz. Kendimi tam ifade edememiş veya çok dağınık yazmış olabilirim ama “saçmalamak” buna denmez kanısındayım. Ayrıca “Ne anlatıyo'n ***” seviyesinde “lise 2 terk” yorumlara karşı böyle uzun uzadıya yanıt vermenin “emek israfı” olduğunu düşünebilirdim ama kendimle çelişmek istemiyorum. :-)

    yorumlayan adam

    22/11/2021 00:37
        heart_plus : 0 stat_minus_2 : 3