servants in heaven kings in hell

#120874 - bu entryi ortalama 362 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. jedi mind tricks'in şu ana kadar çıkardığı en toplumsal odaklı albüm olmakla beraber, oldukça geniş bir perspektif ile ele alınmıştır. bu nedenle kapsamlı bir içeriğe sahiptir. jmt'nin 19 eylül 2006 tarihinde çıkmış 5. albümüdür. legacy of blood'dan sonra, a history of violence'dan öncedir. jmt'nin o ana kadar çıkarmış olduğu albümlerin içerisinde en fazla satan ve ses getiren olmuştur. düet listesinde ill bill, shara worden, sean price, ra the rugged man, block mccloud, chief kamachi ve reef the lost cauze gibi isimler var.

    2006 yılına kadar vinnie paz ile ilgili en çok eleştirilen hususları bir göz önüne getirelim. abartılı sert lirikler, anlamsız nefret, bireysel temaların dışına çıkamama. bu albümde olan şeyler ise, ayarında sert lirikler, doğru hedeflere yönelik kontrollü bir öfke ve toplumsal sorunlar. albümde battle odaklı hardcore rap parçalarının da olduğunu ve harika olduklarını da göz önünde bulundurursak çok rahatlıkla diyebiliriz ki vinnie paz hem tarzını kaybetmemiştir hem de hatalarından ders almasını bilmiş kendini geliştirmiştir ve bu dediğim şeyleri yine 1 tane bile radyo dostu şarkı yapmadan, underground ruhundan kopmadan, kimseye eyvallah demeden çatır çatır yapmıştır.

    albümün ismi ve içindeki birçok parçasının ismi heavy metal gruplarının şarkılarından alıntıdır. örneğin when all light dies parçası bir "trivium" şarkısının ismiymiş, serenity in murder da bir "slayer" track'i imiş. albümün ismi ise bir "kreator" parçasından alınmış falan. diğer şarkı isimlerinde de sözlerde de yine bu tarz alıntılar ve göndermeler var. ayrıca direkt olarak heavy metal kings isimli bir parça var albümde. (ki epik bir parçadır, dinlemeyen çok şey kaçırmıştır.) bu şarkıdan sonra zaten vinnie paz ve ill bill aynı isimde bir grup kurdu ve iki albüm yayınladı. bu heavy metal esintiler ile vinnie paz sertliğine farklı bir tat kattı sonuç olarak.

    albümün kapsamlı bir içeriği olduğundan söz etmiştik. ele attığı konuları da güzel incelemiş şimdi vinnie. konular çeşitli olsa da hepsi benzer bir bakış açısı ile sunulmuş. bu da konuların dağılmamasını, dinleyicinin kafasının sağa sola kaymamasını sağlıyor. vinnie, battle parçalarda da sitem ediyor, eleştiriyor. toplumsal meselelere el attığı parçalarda da sitem ediyor, eleştiriyor. kişisel problemlerini ele aldığında da sitem ediyor, eleştiriyor. sertliğin kendini fazla hissettirdiği bir kaç yer olsa da albüm çok güzel bir bütünlük içerisinde. intro muazzam, ardından gelen "sert sözlü, sample bazlı mükemmel beatli, akıcı flowlu klasik jedi mind tricks parçaları" diyebileceğimiz put em in the grave ve suicide parçaları da çok güzel. hatta bu parçadaki flowlar daha önceki parçalarından daha üst seviyede. çok kaliteli işler. sonrasında gelen "uncommon valor: a vietnam story" parçası oldukça üst düzey bir ra the rugged man verse'i barındırmakta olduğu için oldukça ünlüdür. hiphop tarihindeki en iyi verse'ler başlıklı listelerin çoğunda direkt olarak üst sıralarda görülebilir. 2 dakikaya yakın süren bu verse'de rugged man, vietnam gazisi olan babasının dramatik hikayesini bir saniye durmak bilmeyen bir flow eşliğinde, derin sözlerle, babasının gözünden anlatır. şarkıda da geçtiği üzere rugged man'in babası "john a. thorburn" amerika'nın vietnam üzerinde kullandığı kimyasal silahtan etkilenmişti.(agent orange) bu nedenle çocukları da sakat doğmuştu. hatta bu verse yazıldığı zaman ra the rugged man'in kardeşi de henüz yeni ölmüştü. bu nedenlerden dolayı ilgili verse oldukça içten ve savaş karşıtı bir temada yazılmıştır. hatta vinnie paz'in de verse'i ile birlikte değerlendirildiğinde bu parça aynı zamanda amerika karşıtıdır diyebiliriz.

    sonrasında araya bir interlude giriyor ve vinnie paz "biraz nefret kusmam lazım sonra fırsatım çok olmayacak" diyerek 50 saniyelik beate giriyor ve bildiğini okuyor. sonra ise when all light dies parçası geliyor ve vinnie hayatını, çevresini ve problemlerini biraz tükenmiş bir hava ile bize anlatıyor biraz olsun. nakaratta shara worden hanımefendi var. sonra gelen serenity in murder parçasının merkezinde yine vinnie paz var. özellikle ikinci ve üçüncü verse'lerde vinnie pişmanlıklarından dem vurmuş ve öz eleştiri yaptığı kısımlar çok iyi. heavy metal kings hakkında çok bir şey demeye gerek yok. sadece bir nakarat nasıl bu kadar şaheser olabilir buna değinmek istiyorum o kadar. shadow business parçası yabancı ülkelerde çalışan işçilerin çalışma koşullarını konu alan aktivist bir parça. şarkıda anlatılan çitlerle çevrili fabrikalar ve evlenmeleri dahi yasaklanan işçiler hala dünyanın çeşitli yerlerinde karşımıza çıkabilen insanlık ayıpları. vinnie paz'in de dediği gibi işin ucunda para oldukça bazıları için kölelik illegal değil.

    razorblade salvation parçasına ayrıca paragraflar dökmek gerek ama yazıyı çok boğmak istemiyorum. bu parça bir önceki albümün son parçası olan before the great collapse parçasının devamı niteliğinde. o parçada annesine bir intihar mektubu bırakan vinnie paz, bu parçada ise annesinin mektuptan sonra üzülüp ağlaması üzerine kararından vazgeçer. öldüğü zaman ardında bırakacakları uğruna hayata tutunur. bu parça dinleyiciye bir jedi mind tricks parçasıymış gibi gelmeyebilir, bu parça aradığınız vinnie paz sertliğini ve vokalini de içermeyebilir. ama yine de birçok insana en sevilen jmt şarkısının ne olduğu sorulduğunda, net bir şekilde razorblade salvation cevabı gelebiliyor. bunun nedeni de bu kadar hardcore bir adamın bu kadar duygusal bir parça yapabiliyor ve insanları ağlatabiliyor oluşudur.

    son üç parça da kesinlikle çok güzel parçalar. albümün kapanışı da yine çok duygusal ve insan ilişkilerini değerlendirmiş vinnie paz. şarkının sonunda ise yarın bir gün ölecek olursa ardında bırakacağı müziğin onu yaşatacağını ve bu ilişkinin bitmeyeceğini söyleyerek albümü kapamış. sonuç olarak servants in heaven kings in hell, kendisinden önceki iki albümden daha üst bir seviyede. daha bilinçli, daha olgun ve daha olmuş bir albüm. ardı arkası kesilmeyen battle rap yok, sadece hardcore rap yok. tabii ki şiddet içeren sözler ve sert verse'ler var ama dediğim gibi ayarında. yani albüm kolaylıkla conscious hip hop başlığı altında da incelenebilir. sert jmt tarzı parçalar, toplumsal eleştiriler, vinnie'nin kendi karakteriyle boğuştuğu parçalar, savaş karşıtlığı, köle işçiler ve politik eleştiriler albüme güzel bir şekilde serpiştirilmiş. baştan sona taş gibi albüm.

    pattes

    22/12/2017 22:41 ~
        heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0