teknolojinin dinlenirliğe etkisi

#80173 - bu entryi ortalama 142 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. teknolojinin müzik ve ritimsel sanata etkisini bu başlıkta inceliyelim.

    1890'lar; 78lik taş plaklar... tek bi şarkı çalıyor. bir tane şarkı için o plağı alıyorlardı. öyle snippet trailer da yok amk. adam plağı yapıyor, ne olduğunu bilmeden alıyorsun ve mutlaka güzel çıkıyor. kötü çıkma imkanı yok. yok lan yok.

    1900'ler; 33'lük plaklar. 3 şarkı kaydediliyor. yine snippet ve boş iş yok.

    1950'ler; 45lik plaklar. 90 dakika kayıt alıyor. arkalı önlü filan. ve evet yine snippet yok, kötü şarkı ihtimali yok.

    1965'ler; teyp ve kasetler. yine snippet yok ve kötü çıkma ihtimali nadir.

    1975-1990'lar; yine kaset dönemi. gelişen sinema ile snippet olmasa bile çıkış parçaları sinemalarda kullanılarak geniş kitlelere tanıtılıyor. kötü şarkı çıkma ihtimali 10da 1.

    1998-2000'ler kısıtlı internet ile bilgisayar ve cd dönemi; kalitesine göre 20+ şarkı kapasitesi. snippet nadir. kötü iş çıkma ihtimali 5de 1.

    2003-2008... internet ve bilgisayar gelişimi ile istenilen kaynağa ücretsiz ulaşılabilen dönem. snippet var. olmasa bile beleş yoldan elde edildiğinden gerek de yok. albüm olarak sunulan şeyde kötü iş çıkma ihtimali 3te 1.

    2008-2016+... olayın bokunun çıktığı dönem. snippet var ve yaygın. ama hala gerek yok; çünkü beleş buluyor. albümde iyi iş çıkma ihtimali 5de 1.

    plak olarak aldığın müziğin seni haftalarca idare edeceğini bilerek, haftada bikaç gün dinleyebilecekken; teknoloji ile günün her saatinde, sadece bikaç saatliğine... ne saati amk maksimum 15 dk idare edebilecek kaliteye gerileyen bu sanatta, teknolojiyi ne kadar yersek yeridir.

    not: türkiye'deki müzik ele alınarak derlenmiş bilgilerdir. raple alakası olmayıp genelleme yapılarak yazılmıştır. ve evet rap müziğe de teknolojinin etkisi bu şekilde paraleldir.

    peki dinleyici bu durum karşısında ne yapacak? sanatçının hakkını vermek için önce snippetı dinleyecek. gerekirse beleş yöntemlerle o albüme ulaşıp, dinleyecek. albüm geneli iyi ise albümü alacak. yok eğer birkaç şarkı iyiyse almıyacak. beleş dinlemeye devam edecek. sanatçı kendine çeki düzen verecek. yok öyle boş iş yapıp milletin parasını kundaklama.

    (rap müzik için;) yılda veya daha uzun sürede bir albüm, ayda bir konser ya da parti ile parayı cukkalayıp, söz yazma ve kayıt zamanı dışında arta kaln vaktinde twitterda fenomen olmaya çalışan, günde 20+ twit atıp, haftanın 45 saati oyun oynayan adamlara değer verilmeyecek. bu adam da işine özen gösterene kadar, geçimini sağlayacak günde 8-10 saat mesaili bi işe girecek. yok öyle çocuklara destek olmuyorsunuz diye çemkirip boş iş yapmak. ha elimden gelen bu dahasını yapamıyorum diyorsan ağlamayı bırak bi işe gir.

    &ret1arius

    8/10/2016 13:16 ~
        heart_plus : 7 stat_minus_2 : 0