umut

#343720 - bu entryi ortalama 472 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. selamlar! nisan 2020'de albüm haberi verildiğinden beri dört gözle, büyük heyecanlarla beklediğim albüm sonunda yayında. koyu ve tüm şarkılarını bilen bir şanışer dinleyicisi olarak analizlerimin daha ayrıntılı olacağını düşünüyorum. albüme şans vermek isteyen yazarlara yardımcı olacağını düşünüyorum. öncelikle albümü 2 kez döndüm, en beğendiğim parçaları tekrar tekrar dinledim. başlayalım sırayla. (beğeni sırası değil albüm içi sıralaması)

    bu arada tüm parçalar kliplendirilmiş. bol prodüksiyonlu klipler değil ama bir albüme göre çok başarılı olduğunu söyleyebilirim.

    puanlamalar albüm özelindedir. şanışer'in kariyeri genelinde değildir.

    1. belki bir gün barışırız: teaseri beni en hypelattıran parçalardan biriydi. yoğun protest, emekten ve devrimden bahsettiği, sınıfsal ayrımlardan bahsettiği bir parça olmuş. verse sonlarındaki beat ritim değişimi ve okuyuşun sertleşmesine bayıldım. nakarat çok iyi. klip ise bu tür bir parçaya gidebilecek en iyi kliplerden birisi olmuş. emekçi insanlar, en sonunda umut gülücükleri. umut adı verilen bir albüme yakışır bir intro parçası olmuş.
    (9/10)

    2. bütün gülleri çalmışlar: teaseri beğenilmemişti bu parçanın. ben nötrdüm. gayet albüm için ortalama ya da ortalama üstü bir parça olmuş. çok hafiften sizi hareket ettirebilecek, neşeli ve umut dolu bir parça olmuş. afro ritime sahip ama bilindik afrolar gibi değil. autotune var, ama beni rahatsız etmedi. yaz yağmurum dinleyen adamım oğlum ben, autotune koyar mı adama. klip ise tek ortamda geçiyor, umutla ve neşeli şekilde dans eden bir kadın var. parçaya uymuş klip.
    (5/10)

    3. küçük kara kutular: en kararsız olduğum parçalardan biri. ritim çok iyi, okuyuş güzel, beat çok iyi ama sözler çok düz. sözler hiçbir şekilde beni içine çekmedi ama verse sonundaki yavaşlama kısmı beni çekti. 2.versenin başındaki çıkış da gayet iyi. nakarat ise şanışer'e göre kötü olmuş. daha iyi bir nakarat yapabilirmiş. ama nakaratın ritmi çok iyi. dinlettiriyor kendini. sadece lirikal olarak düşük. klip ise fena değil, dans eden insanları içeriyor.
    (4/10)

    4. bıktım dünyadan: sert şanışer severlerin tam kanına göre bir parça. nakarat şanışer'e göre çok sıradışı. çok hoşuma gitti, sertlik de var, nağme de var. verseler gayet iyi. klip de sertliği çok iyi yansıtmış. sokrat st'nin toska ep'de yaptığı mumble vokali tekrardan görüyoruz. benim beğendiğim bir vokal türü değil. sokrat st'yi bu parçada ortalama altı buldum. ama yine de en beğendiğim parçalardan birisi oldu.
    (6/10)

    5. döne döne: tatlı bir parça olmuş, benim hoşuma gitti gayet. nakaratın ritmi ve melodisi o kadar güzel ki. böyle bir melodiye çok daha iyi bir nakarat yazılabilirdi. verseler gayet doyurucu. hareketli bir parça. çok rahatsız etmeyecek seviyede autotune içeriyor. lirikler fena değil, albümün ortalama liriklerine sahip olmuş. klibi de tatlı olmuş. parçaya uygun. gayet dinlenebilecek, ortalama bir şanışer parçası olmuş. yine nakarat melodisi diyorum.
    (6/10)

    6. kuytu köşelerde: albümden önce çıkış yapmış bir parça. görüşlerimi ait olduğu konudaki entrymden okuyabilirsiniz. ilk izlenimlerim ve 1 ay sonraki değerlendirmelerim mevcut. albüm özelinde puanlayalım.
    (9/10)

    7. kendimi vurdum: anadolu melodileri duyduğumuz bir parça. lirikal olarak yoğun. klibi şaka maka iyi prodüksiyonlu. klipte verdiği mesajları pek anlayamadım ama verseler gerçekten kaliteli. ''kurşun sesi'' kelime öbeğini çok tekrar etmiş ama rahatsız etmedi. nakarat gerçekten çok başarılı. arkadaşımla beraber dinledik ilk kez, onun en beğendiği parça oldu. benim içinse ortalama üstü bir parça. nakarat olarak üst sıralarda.
    (7/10)

    8. kış yağmuru: teaseri çıktığından beri en çok beklediğim parça. her şeyiyle kusursuz bir parça olmuş. nakaratı, kullandığı sert vokali, lirikleri, verse sonlarında ritim hızlanması ve vokalin daha da sertleşmesi, verse sonunun nakarata bağlanması muh-te-şem. albümün net en beğendiğim parçası oldu. 2.verse bi ayrı güzel bu arada. gerçekten ilk dinlediğimde ağzım açık kaldı. ben bu kadar etkileneceğimi düşünmemiştim.
    (10/10)

    9. güya 2: geldik genel kitlenin en çok beklediği parçaya. parça sanıldığının aksine diss değil. çok güzel olmuş, ilk güya'yı rahat tokatlar. bence feat adı altında yapılan kolektif çalışmalar böyle olmalı. iki kişi birbirini tamamlamalı. ilk kişi + nakarat + ikinci kişi tarzı yerine her versede beraberler. birbirlerine back vokal ve kelime eklemesi yapıyorlar. sahne performansını aşırı merak ediyorum. gayet fazla sert bir parça, teknik konuşmuş. sokrat st performansı da bıktım dünyadan'a göre çok çok daha iyi.
    (9/10)

    10. insanlar: şehinşah'ın samanyolu parçasından sonra synthwave retro beatlere aşırı düştüm. redkeys'ten simülasyon ve mob'den aksan da bu tür denemeler yaptı, çok hoşuma gittiler. şanışer'de çok tatlı bir synthwave denemesi yapmış ve olmuş. lirikal olarak düz, çok bir derinliği yok ama kendinizi ritme bırakmalısınız bu tür parçalarda. ritme bıraktığınızda lirikler de gayet doyuruyor. dinlerken sizi uzun bir yolculuğa götürüyor gibi. ilk izlenimime göre favorimlerimden birisi oldu.
    (8/10)

    11. dedim yok: eğlenceli, deneysel bir parça. introsu hoş ama şanışer bu değil ya. nakarat şanışer düzeyinin çok altında, verseler de aynı şekilde şanışer'e göre değil. alıcısı vardır illa ama benim tarzım değil. organizatör şirketlere diss gibisinden bir şey olmuş. albümde en az beğendiğim parça.
    (3/10)

    12. peşimde kara geceler: albümün önden çıkarılan ilk parçası. duyar kasıldığından dolayı sözlükçe beğenilmemişti ama ben çok beğenmiştim. nakarat kesinlikle şanışer'in en iyi nakaratlarından. 2.verse ise 1.verseye göre çok daha iyi. klip zaten fazlasıyla üst düzey. albüm içerisinde puanlamak gerekirse,
    (8/10)

    13. aşk şarkısı: onuncu gün albümüne biraz dönüş. benim sevdiğim şanışer bu işte. şarkı muhteşem olmuş. albümde en beğendiğim ikinci parça. içini döktüğü, geçemiyorum serden ve 9 yıl öncesine mektup aurası veren bir parça olmuş. 6 yıldır ''duygusal çocuk'' rolu oynamayan şanışer'den yıllar sonra sağlam bir duygusal parça gelmiş ve çok da güzel olmuş. nakarat dehşet. yükselmeler, alçalmalar, beatteki hafif enstrümanlar çok yakışmış.
    (10/10)

    14. düştüm: tatlı bir cem adrian feati. bu parçanın nakaratını ilk kez nisan 2020'de görmüştük kesit olarak. nasıl revize edileceğini merak ediyordum, güzel de olmuş. nakaratı chill, verseler de bir o kadar tatlı. cem adrian da fena bir verse girmemiş. birbirlerine yakışmışlar. lirikal olarak gayet doyurucu bir parça. klipte ise istanbul'u görüyoruz. albümün en iyilerinden olmuş.
    (8/10)

    15. kendim için: şanışer ve ados birleşirse ne olur diye düşünmüştüm, düşündüğüm şey çıkmış. efkar parçası. arkadaşlarla güzel bir rakı sofrasında, yalnız başınıza moraliniz bozukken güzel gidebilecek arabeskimsi bir parça olmuş. klipteki amca beni duygulandırdı. ülkemiz böyle işte. bu amcalardan binlerce, onbinlerce var. sizleri seviyoruz. parça gayet güzel. benim çok hoşuma gitti.
    (7/10)

    16. beni kır: anasını satayım albüm böyle mi bitirilir. çok çok çok iyi olmuş. albümün lirikal olarak en yoğun parçası. vokal, okuyuş muhteşem. verselerde vokal efekti var. eskitilmiş bir efekt. uzun parça ama uzun gibi gelmiyor, direkt bitiyor düşüncelere dalmaktan. verilen mesajlar çok hoşuma gitti, şanışer'in ideolojik ve dünya görüşlerini beğeniyorum. şanışer'in içini döktüğü bir parça. albümün en iyilerinden, kusursuz.
    (10/10)

    17. günleri geride bırak: 2019'da çıkmış bir parçanın neden albüme konduğunu bilemedim ama muhtemelen albüm streami arttırmak içindir. bize dokunan bir durum yok, parçayı herkes biliyor zaten. albüm genelinde bakarsak yakışacak puan elbette (10/10)

    18. aynı sokaklarda: 2020'de yayınlanmış bir parça. üstüne çok konuşmaya gerek yok, nakaratıyla öne çıkıyor.
    (9.5/10)

    19. görünce dünyamın yıkıldığını: benim için anlamı çoook derin olan bir parça. türkçe rap'te benim görüşüme göre en beğendiğim ikinci parça. albüm özelinde 10 ama albümdeki diğer 18 şarkıdan da iyi bana göre.
    (10/10)

    ilk izlenimlerime göre:
    ludovico ii > umut = otuzuncu gün > onuncu gün

    şanışer'e sıcak olan ve albüme şans vermek isteyenlere en azından 9 puan ve üstü verdiğim parçalara bir göz atmalarını şiddetle tavsiye ettiğim bir albümdür. teşekkürler sarp!

    ruhumun temeli dilemma

    14/5/2021 03:19 ~ 14/05/2021 3:23
        heart_plus : 8 stat_minus_2 : 1