sözlüğün yeni arayüzü ile ilgili 2021 hedefleri

#320956 - bu entryi ortalama 383 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. (bkz: #320726) bu entry üzerine;

    konuyla ilgili öneri ve yorumlarınızı beklediğimiz için uzun uzun yazmak ve bilgilendirmek istedim, ayrıca destek istediğimiz birkaç nokta var onları da entry sonunda paylaşacağım.

    geçtiğimiz sene içerisinde komutan'la birlikte sözlüğü yeni bir arayüze nasıl kavuştururuz, bu işi başkalarına yaptırıp hızlandıralım diyerek birçok kez yaptığımız gibi tekrar kafa kafaya verdik. internette mevcut sözlük hizmeti veren kimseler var, onlarla görüşüp şartlarını öğrendik. bu gibi sözlüğü sadece kendi sunucularında host eden, kaynak kodlarını paylaşmayan ve tamamen onların sistemine bağımlı olduğumuz, adamlar bir gün dükkanı kapatıp giderse dımdızlak ortada kalacağımız, bizim sadece moderatör gibi olduğumuz diğer bütün alternatifleri eledik.

    freelancer.com'dan birçok geliştirici ile iletişime geçtik. özellikle yabancılar sözlük sistemlerine yabancı olduğu için bizden temel fonksiyonlar ve olmasını istediğimiz sayfalar/modüller ile ilgili bir requirement list hazırlamamızı istedi, "wordpress'le yapsak olur mu?" falan diyen adamlar oldu. bunlarla görüşmeyi sürdürmek sözlüğü baştan kodlamak kadar emek isteyecek gibiydi açıkçası. r10.net'e yöneldim. burada sözlük scripti hazırladığını iddia eden bazı arkadaşlarla skype'dan yazıştım. biri o hafta başka bir sözlük projesi üstünde çalıştığını söyledi, ertesi hafta ortadan kayboldu. böyle tiplerle muhatap olunca sözlüğün eski görünümünü mobile uyduran şu anki çözüm üzerinde bir süre çalıştım ve sözlük şu anki halini aldı biliyorsunuz. 2020 yılını bu şekilde kapattık.

    yaklaşık 2 hafta önce faruk ve komutana sniper neresinden ile birlikte django temelli, görünüm ve kullanım olarak ekşi sözlük'ü andıran bir sözlük projesi üstünde çalışan bir arkadaş ile görüştük ve bize bol sözlük'e özel bir çalışma yapıp yapamayacağını, mysql kullanan sözlüğün mevcut veritabanını yeni sözlüğe ve veritabanına aktarmak konusunda desteğe de ayrıca ihtiyacımız olacağını ve bu konuyla ilgili sözleşme karşılığı iş yapmak istediğimizi söyledik ancak bize destek olamayacağını söylediği için teşekkür ettik.

    o günlerde tegra nickli yazar arkadaşımız da sözlükle ilgili istekler başlığına yeni bir arayüz için destek olabileceğini yazmıştı. onunla görüştük. sözlükle ilgili mevcut arayüzü geliştirebileceğimizi ya da sıfırdan bir çalışma yapabilirse onunla çalışmak isteyebileceğimizi söyledim, sıfırdan yapmayı tercih ettiğini söyledi. karşılık olarak;

    1.sözlüğü hangi dilde yazacağını, kaynak kodların kontrolü bizde olacaksa bu işe girişebileceğimizi, bunun önemli olduğunu söyledim.
    2.mevcut veritabanını yeni sözlüğe entegre etmek ve siteyi devreye almak için destek verip vermeyeceklerini sordum.
    3.diger yönetici arkadaşlarla paylaşmak için demoya ya da referans sitelere ihtiyacım olduğunu söyledim.
    4.sözlüğün bir gün dahi kapalı kalmasını istemiyoruz, bu haliyle de o yüzden uzun süredir risk almadan devam ediyoruz. bu geçiş sürecinde o yüzden teslim tarihi ve devreye almayla ilgili hedef tarihin belirli olduğu sözleşme yapmayı ve ücret ödemeyi istiyoruz dedim.

    cevaben;

    1.php/mysql ile geliştireceğini söyledi.
    2.veri aktarma ve seo ile ilgili de destek vereceğini ifade etti.
    3.referans bir site veremeyeceğini ya da demo paylaşamayacağını söyledi.
    4.tahminen bir gün içerisinde yeni siteye aktarma işini halledeceğini ama freelance iş almadığını, bizimle ticari iş yapmayacağını çünkü çalıştığı diğer firmalarla yoğun işleri olduğundan bize gönüllü olarak destek vermeyi tercih ettiğini söyledi. buna ek olarak da sözlükte sözlüğü açık kaynak kodlu olarak geliştireceğini, genel bir sözlük sitesinden farklı olarak istenilen şeyler ve olmasını planladığımız ana bölümler ile alakalı bir requirement list istedi.

    bu cevaplara ekipteki diğer arkadaşlarla konuşmadan ve bir karar üstünde uzlaşmadan cevap veremeyeceğini söyledim. konuyu ekipteki diğer arkadaşlarla da paylaştım ancak onlar da bir demo görmediği için yazılı olarak bana bir yorum yapamadılar, hepimizin bir araya geleceği ya da bunu konuşarak tartışabileceğimiz bir gün de ayarlayamadık. o yüzden konuyu herkesin yorum ve önerilerine açmak istiyorum.

    görüşüm şu şekilde;
    1.tegra zaten generic bir sözlük altyapısı üzerinde çalışıyorsa, çalışmalarını yürütmeye devam etmesi ve hepimizin erişebileceği bir demo sunmasını beklememiz. yeni sözlük alternatif bir domainde görücüye çıktığında, veritabanının sade bir halini tegra'yla paylaşarak uyumluluğu test edilerek paralelde yeni sözlükte açık testlere başlayabiliriz belki.

    2. yeni sözlüğün yazılımı bizde olsa dahi müdahaleler sürekli gerekecektir. (bkz: sözlükle ilgili istekler) benim şu an iş hayatımdan, özel yaşamımdan, sözlüğe her gün zorunlu olarak ayırdığım diğer zamanlarımdan arta kalan vakitte yeni kodu inceleyip öğrenecek, belki de sözlüğün devre dışı kalmasına sebep olabilecek bazı hatalara müdahil olup düzeltecek, geliştirecek vaktim olmayacak. bununla ilgili sürekli destek alabilmemiz için tegra'ya ileride de ihtiyacımız olacak bununla ilgili ne yapabiliriz bilemiyorum. yo sözlük'in izlediği yolu izleyip sözlüğün daha sonra buranın bir karın ağrısına dönüşüp kapanıp gitmesini de istemiyorum açıkçası.

    beklediğimiz destek;
    1.sözlüğün temel fonksiyonları ve bol'a özel diğer fonksiyonlarla ilgili bir ister listesi hazırlamaya da ne yazık ki vaktim yok. bunu bugüne kadar görüştüğümüz birçok geliştirici istedi, (kalin: bu konuda bize yardım edebilecek arkadaşlar varsa onların da desteğine ihtiyacımız var)

    2.tegra discord sunucusunda son geldiği noktayla ilgili bir görsel paylaşmış, bu başlık altında da bize bir şeyler sunabilirse hepimizin az çok bir fikri olur.

    3.sözlük şu an adsense, youtube, spotify gibi yerlerden gelir elde etmiyor. bunun sebebi devletin bu gelirlerin muhasebeleştirilmesini ve vergilendirilmesini istemesi, bunu yapmayanlara çok yüklü cezalar kesmeleri, ancak bizim bu prosedürlere girdiğimiz takdirde gelirin birkaç katı daha ekstra giderimiz oluşacağı gerçeği. ücret isteyen geliştiricilere emeğinin karşılığını vermeye komutan'la birlikte hazırız, sözlüğü gelecekte yasal zemine bir şirket olarak taşıma, label kurma vb. işlere girişirsek bu giderin faturasını da geçmişe dönük saklamak istiyoruz, şahıs şirketi vs. olan bir yazar varsa faturalandırma konusunda onun desteğine ihtiyacımız var.

    4.başka bir önerisi ya da fikri olan varsa paylaşmasını rica ediyoruz. teşekkürler.

    edit: 5. bazı arkadaşlar css'lerde yapılacak iyileştirmenin sözlüğün şu anki arayüzüne oldukça katkı sunacağını söylüyor. benim css bilgim ve şu an buna harcayabileceğim vakit sözlüğü ancak buraya kadar taşıyabildi. css'lerle ilgili güncelleme yapabilecek, yeni temalar yazabilecek yazarlar varsa onların da desteğini bekliyoruz.

    &booyaka

    1/2/2021 23:12 ~ 03/02/2021 13:21
        heart_plus : 12 stat_minus_2 : 0