nkvt

#320568 - bu entryi ortalama 179 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. bu tartışma spotify türkçe rap listesinden çok daha geniş kapsamlı bir tartışma konusu olduğu için çok sürdürmeyi manasız buluyorum. buna benzer çizgide aynı şekilde big tech dediğimiz birbiriyle çoğu konuda koordineli şekilde hareket eden ve internet dünyasının çoğunluğuna hakim olan şirketler istediği şeyi internetten şutlayabilir. nasıl olsa özel kuruluşlar, kamu projesi değiller, şeffaf davranmak zorunda değiller. başka bir örnekte neredeyse hepsi birbirine bağlı ana akım medya kuruluşları da istediği gibi borsanın ağzına sıçıp birilerinin akıl almaz karlar elde etmesine yol açabilir, istediği görüşü cehennemin dibine kadar sansürleyip istediği görüşü insanlara dayatabilir. bu noktada işin içine çok daha fazla etken dahil olduğu ve konunun hiphopla alakası kalmadığı için işin bu noktasına yorum yapmamayı tercih ediyorum.

    1) spotify'in rap listesi bir rap otoritesi değildir ancak bin kere söylendiği gibi dinlenmelerde kayda değer bir etkiye sahiptir. bu özellikle şehinşah ve hidra'nın listeye alınan parçalarında yaşanan dinlenme artışında gözlemlenebilir bir durum. sanatçılar ücretsiz müzik yapmıyor arkadaşlar, maddi kaygı güdüyorlar. para kazanmak için de dinlenmeleri gerekiyor. basit bir mantık bence, çocuk olan da anlayabilir sıkıntı yok.

    2) her popüler olan içerik "yarak kürek" olmadıkları için mi popülerdir yoksa genel kullanıcının önüne ittirildiği için mi popülerdir? trendler sadece doğal yollarla insanlar tarafından mı şekillenir? pr ve reklamın popüler olan şeylerin popülerliğindeki etkisi ne kadardır?

    3) spotify'ın rap listesinden ne karı varmış hocam yapma ya. berkcan yerine joker tıklansa ne yazar spotify payını alıyor geçiyor. editörlere ajanslara parayı basan en yukarıya çıkar demenin farklı bir yolu bu. ek olarak berkcanın dinlenmesinin ana sebebi müthiş işler çıkaran bir hit herif olması değil sosyal medya fenomenliğinden elde ettiği büyük kitle. eh gerçi müziğinin de sahip olduğu bağlantılar ve prodüksiyonlar dışında bir cacığı yok ama neyse.

    4) şahsen "gerçek hiphop ruhu" nedir öğrenme şerefine nail olamadım, kültür mültür davası gütmüyorum. ancak bir dinleyici olarak türkiye'de açık ara farkla baskın olan müzik servisinin yüz binlerce takipçiye sahip olan listelerini daha adil şekilde düzenlemesini bekliyorum. globalde dahi dönen liste kataküllileri (özellikle sahte sanatçı muhabbetleri) ortadayken "spotify türkçe rapi napsın" demek saçma bir düşünce. yeraltı listesinde free beat tagı olan şarkı var gözünü seveyim :d kendi imkanlarıyla güzel güzel müzik yapan sanatçılar böyle listelerin yanından geçemezken free beat taglı şarkının listeye alınması sinirimi bozuyor benim. bunun popüler olan hali de türkçe rap listesi oluyor bir nevi.

    5) sanırım spotify'ın ne olduğu konusunda bir kafa karışıklığı var. listeyi isveçteki takım elbiseli abiler değil ajanslar tarafından para yedirilmekle meşgul editörler belirliyor. gayet de "siklerinin ucunda" çünkü adamların işi bu yani. illuminati şu dinlensin bu dinlensin ne alaka anlamadım. kariyer suikastı yapıyorlar diyen yok zaten.

    son olarak evet ne yazık ki şu anki piyasada dinlenmenin en etkili yolu spotify listeleri, influencer desteği vesaire. bunu da kimse inkar etmiyordur bence. zamanında hiphoplife vardı şimdi bunlar var, çok değişen bir şey yok.