zoru başar

#294043 - bu entryi ortalama 232 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. Ressira'nın yeni şarkısı.






    Genel itibarıyla güzel bir şarkı; özellikle nakarat çok hoşuma gitti. Sözler hakkında bir iki şey söylemek gerekirse:

    “Yerinde durmadan yazınca oluyorum örnek olan” - “Durmadan yazmak” deyince pes etmeme anlamı olur, “yerinde durmamak” ibaresi ise girişkenliği, yaramazlığı, kurallara aykırı hareket etmeyi vs. çağrıştırıyor. Dolayısıyla bunu bir anlatım bozukluğu olarak kabul edebileceğimiz gibi asice bir tavrı yansıtmak için böyle yazılmış da diyebiliriz. Bunun dışında, kafiyenin de seyriyle “olmak” fiili iki kere kullanılmış ve böylece biraz bozuk bir cümle ortaya çıkmış (“örnek olan oluyorum”).

    “Hepiniz leş olan düşüncelerinizi kabul ettirmeye çalışırken” - “Leş” kelimesinin “düşünce”nin sıfatı olarak kullanımı biraz yadırgatıcı. Günlük konuşmalarda veya sosyal medyada bu tarz ifadeler kullanılabiliyor ama sanatsal bir eserde “leş düşünce” gibi tamlamalar yer almasa daha iyi olur. “Leş (leş gibi)” sıfatı koku için, mekân için... kullanılabilir ama düşünce için pek kullanılmaz. “Kokuşmuş fikir” diyebiliyoruz mesela ama “leş fikir” demiyoruz; en azından bilimsel ve sanatsal yazılarda dememeliyiz. Ayrıca “leş fikir” yerine “leş olan fikir” deyince daha garip bir tamlama ortaya çıkıyor. “Kabul ettirmeye çalışmak” fiilinin de nesnesi eksik diyebilirdim ama bir sonraki cümlede “biz” kelimesi geçtiği için anlam az buçuk tamamlanıyor. :-)

    “Biz çabalayıp bir şekilde dik duruyoruz da dile kolay” - Bu cümle ilk bakışta hatalı gibi durmuyor ama çok da pürüzsüz değil. “Dik durmak ile ayakları üzerinde durmak aynı şey midir”, “Dik durmak bir davranışlar bütünü müdür yoksa bir tavır mıdır, eğer tavırsa tavır çaba gerektirir mi?” gibi sorular akla geliyor. “Bir şekilde” ibaresi de “kaderin de yardımıyla” gibi, kişinin kendi çabasına atfettiği kuvveti biraz zayıflatıyor. “Dile kolay” da böyle şeylerden bahsederken söylenecek bir söz değil gibi. Ayrıca bu cümleyi önceki cümleye bağlayınca -zira aradaki “iken” böyle yapmamızı gerektiriyor- “Siz saçma fikirlerinizi [bize] dayatırken biz bu dayatmalar karşısında dik durmaya çalışıp bunu başarıyoruz, ama kolay değil” şeklinde acayip bir anlam oluşuyor. :-)

    “Hırs hep aklımda” - Burada “hırs” kelimesiyle kastedilen, hırstan ziyade azim olabilir. İki kelime aynı anlamda kullanılabiliyor ama aslında azmin olumlu, hırsın olumsuz bir anlamı var diyebiliriz. (Bu konuda Beyhan Budak'ın “Azim Geliştirir, Hırs Zarar Verir: Aradaki Farklar” başlıklı videosuna bakılabilir.)

    “Zoru başar, çünkü biz bizeyiz hep” - Bu bağlantı da biraz kusurlu gibime geldi. “Çünkü” sebep belirtir, “biz bizeyiz” derken ise sebep yerine, bir şeyin nasıl yapılacağına dair umut aşılama anlamı var gibi. İlle sebep anlamı yükleyeceksek “Sen kaybedersen hepimiz kaybederiz” gibi bir alt metin çıkarmak gerekiyor, ama bu durumda da “biz bizeyiz” yerine “birimiz hepimiz için” denir gibime geliyor. Aslında burada “Her şey insan için / Hepimiz aynı durumdayız ve beraber başarabiliriz” gibi bir anlam var; ama “biz bize” ibaresi beraberlikten ziyade az sayıda olmak anlamı verir, “aramızda yabancı biri mi var; çekinme” gibi bir anlam taşır. Bilemedim. :-)

    “Hepsinin kanını akıtacak canice bir planım var / Emin ol uygularım” - Bu kısım şarkının genel duygusunu bozuyor. İç çatışmayı / karakterin farklı yönlerini yansıtmak için bu tarz cümleler de kurulabilir tabii ama bu şarkıda bunun altyapısı yok; dolayısıyla gereksiz bir geçiş gibi duruyor. Öte yandan, bu cümleler nakarattaki “hırs”ın azim değil de sahiden hırs olma ihtimalini kuvvetlendiriyor diyebilirim. :-)

    “Salaklık diz boyu” - Parçadaki karmaşayı besleyen, bununla birlikte şarkıdan aldığımız genel tadı biraz bozan bir cümle. “Pislikler çoğalır hızla” cümlesi böyle değil mesela, mücadele edilecek olumsuzlukları yansıtıyor ve sitem anlamı var; ama “salaklık diz boyu” cümlesi şarkının battle'a kayan yönünü güçlendiriyor.

    Parçada az söz bulunması belli bir duyguya yoğunlaşma adına avantaj yaratabilecekken konu biraz dağınık işlenmiş ve işin içine farklı duygular katılmış, bu da şarkının kararlı bir şarkı olmasının önüne geçmiş. Nakaratın sık tekrar edilmesi bunu biraz toparlıyor diyebiliriz, yani şarkının en iyi yanı bence nakarat. :-)

    yorumlayan adam

    30/11/2020 22:02
        heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0