türkçe sözlü rap müzikte dönemlendirme

#281920 - bu entryi ortalama 92 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. Rap'in Türkiye'de ortaya çıkışından sonra, 2005 - 2010 yılları arasında geniş kitleye yayılmasını sağlayan bir çok etken var. Bence en büyüğü underground'da çıkan kaliteli isimler. Sefalet tayfası, Olympos tayfası, başlı başına Sansar Salvo... Genç yaşta oldukça amatör ruhla yapılan şarkılar, dissler, konserler yine aynı yaşlardaki genç dinleyiciyi kendine çekti.

    2010 - 2017 yılları arasındaki fetret devri bana göre herkesin underground'dan çıkmaya çalışmasıyla başladı. Mc'ler bandrollü albüm için deneysel çalışmayı bırakıp garantiye oynamaya başladılar. Battle şarkıları sevilen adamlar tamamen battle, melankolik şarkıları sevilen adamlar tamamen melankolik takıldı. Deneysellik ve üretkenlik azaldı. Underground ortamını seven dinleyici bandrollü albümünü samimi bulmadı. Hiphoplife'ın ve forum sitelerinin popülerliğinin azalmasıyla dinleyicideki heyecan da azaldı. Arabeskçi emolar türkçe rap'in ismine gölge düşürdü. Dinleyici kitlesi epey dağıldı.

    Artık değişim ihtiyacı duyan piyasa sonunda 2017'de değişime uğradı. Yine bana göre bu dönemde rap'in yeniden yükselişe geçmesinin en büyük nedeni müzik stream platformları. Spotify, Apple Müzik gibi dijital platformların yaygınlaşması mc'lerin bandrollü albüm yapmadan da para kazanmasını sağladı. Bu platformlar sayesinde viral olan Müptezhel albümü de hem trap'in, hem de trap'e karşı düşmanlık sayesinde boombap rap'in popüllerliğini artırdı. Cebine para giren mc'ler daha profesyönel ekipmanlarla, iyi beatmaker'larla daha kaliteli işler çıkardı. Ve günümüz rapi şekillendi.

    Peki ya türkçe rap gelecekte nasıl olacak acaba? Ben autotune kullanımı azalarak r&b ile harmanlaşmasını veya retro bir tarza bürünmesini bekliyorum. Bekleyip göreceğiz...

    deeptone

    17/10/2020 10:14 ~ 17/10/2020 10:17
        heart_plus : 6 stat_minus_2 : 0