reynmenin fight kulüp 2den ayrılması

#267944 - bu entryi ortalama 380 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. Politik konuşmuş; yaptığı hareket - kendi düşüncesiyle yaptıysa - güzel ama sözlerinde eleştirilecek noktalar var:

    “Yıllarca müziğini icra etmiş, bunun için mücadele vermiş, sonunda verdiği mücadelenin meyvesini yiyebilmiş ve insanların hayatlarında yer edinebilmiş (...) insanlar” - Teknik olarak aslında verdikleri mücadelenin meyvesini yemiyorlar, yıllarca eleştirdikleri şeyleri yaparak meyve yiyorlar. Daha önce popçularla düet yapılmadı mı, yapıldı; ama şarkıda tek sıkıntı Reynmen değil zaten, Khontkar da bu parçada yer alıyor ve üstüne üstlük Ceza'nın parçada Khontkar ve Reynmen'le rütbesi aynı: konuk. Yıllarca Norm'un rapi alaşağı edilmişken Ezhel, Ben Fero ve Khontkar'ın rap'ine kapıyı açmanın tek bir açıklaması olabilir: “Bizdensen iyisindir, bizden değilsen kötü” mantığı. (Aynı şeyi Sagopa Kajmer'e arabeskçi denip Yener Çevik'e laf söylenmemesi konusunda da düşünebilirsiniz.) Elbette kendilerine açıkça meydan okuyan ve yaşına, rap'ine bakmadan onlara küfreden Norm'a anlayış gösterecek hâlleri yok; orası ayrı konu.

    Killa Hakan'ın bugün bu kadar tanınması ve gündem olmasında Ezhel ve Ben Fero düetinin etkisi büyük. Killa bunu “Çocuklar yanıma geldiler, onları da parçaya davet ettim, jest yaptım.” diye açıkladı, haydi ona eyvallah dedik; Khontkar düeti ne peki? Adam açıkça “Ben Ceza'dan daha iyi müzisyenim” falan dedi ve sen gidip Ceza'yla onu aynı parçaya alıyorsun. Killa muhtemelen bu muhabbetleri bilmeden hareket ediyor ama bilmesi ve adımlarını ona göre atması daha mantıklı olur. Ceza geçen sefer Fero'yu savunacak kadar işin arkasında durdu ama bu sefer “Onayımı almaya gerek duymamışlar.” diyerek imkân dairesinde yan çizdi; bu da bir şeyleri yanlış yaptıklarının göstergesidir. Norm Ender “Onlar sürekli üretmek zorundalar, çünkü üretmezlerse unutulurlar.” dedikten bir süre sonra Massaka “Ulan konu bulamıyo'm demiyo'n da bize sataşıyo'n” dedi -ki bu konudaki düşüncesi haklı, sadece küfretmesi hoş olmamıştı-; peki “Ben Ceza'dan daha iyi müzisyenim” diyen adama niye çıkıp aynı küfrü etmiyorsunuz, hatta gidip Ceza'yla aynı şarkıya koyuyorsunuz? Şarkıdan belli sebeplerle çıkarılan biri daha olmuştu ayrıca. Projenin falsoları bitmek bilmiyor, mesele sadece Reynmen olsa onun bu hareketi işi toparlamaya yeterdi belki.

    “Bu zamana kadar yaptıkları her şeyi hiçe saymanız” - Biz eski şarkıları hâlâ açıp dinleriz, yeni şarkıları da en azından merak edip açarız; kimsenin yaptığının hiçe sayıldığı yok. Ama Ceza Ben Fero gibi birini hem de dinlenme rakamları üzerinden savunarak kendi yaptığı şeyleri hiç eder duruma düştü zaten. Şu var ki adam ilgili röportajda “Madem sevilmiyor niye bu kadar çok dinleniyor?” demek istedi; ama her ne şekilde bakılırsa bakılsın Fero'nun Ceza gibi biri tarafından savunulacak bir yanı yoktu.

    “Onlara ettiğiniz saygısızlıklar” - Onlar da dinleyiciye veya sanata saygısızlık anlamına gelecek parçaları üretenlerle aynı safta yer almaya başlamasalardı. Onların, dinleyicileri sadece sayelerinde para kazanılacak bir güruh olarak görmeleri dinleyicilere yapılmış bir ayıp değil mi mesela? (Burada herhangi birini itham etmiyorum, genel konuşuyorum.)

    “Kimsenin yıllarca sahip olmaya çalıştığı kutsalına laf getirmem.” - Buradaki düşünce güzel ama buna direkt Reynmen sebep olmadı zaten, ilk teklif götüren o mu sanki? (Öyleyse uyarın, haberim yok çünkü.)

    “Yaptıkları şeyi en iyi şekilde yapmaya devam ediyorlar” - En iyi şekilde yapsalardı senin o parçada ne işin vardı? Ceza'yla Ayben “Fenomen” şarkısında sizi (Youtube müziği yapanları) eleştirdi, “Bir şarkıyla fenomen ol / yetenek gerekmiyor, fenomen ol / üretmek gerekmiyor, fenomen ol.” dedi. (“Reynmen yeteneksiz” anlamında demiyorum.) Ondan sonra ikisi de bu lafları hiç etmemiş gibi davranmaya başladı ve kitleyi sığ düşünmekle itham etmeye başladılar. Eğer bunları düşünmek sığ düşünmekse o zaman bunu onlar başlattı ve zamanında bu sığ fikirleri kitleye empoze ettiler.

    Şimdi en yukarıya geri dönelim; “sonunda (...) insanların hayatlarında yer edinebilmiş (...) insanlar” demiş Reynmen. İnsanların hayatında yer falan etmediler, dün az kazanıyor ve konuşuluyorken bugün çok kazanır ve çok konuşulur oldular; durum bu. Böyle olmasaydı diyemeyiz, iyi ki de oldu; ama bu şekilde olmasaydı daha iyi olurdu. Bir laf vardır bilirsiniz, “onlar yokken biz vardık” diye. Killa Hakan'ı bir şarkısı anca on bin dinlendiği zamanlarda dinleyen kişilerle şimdilerde dinleyenler neden aynı kefeye konsun? Hatta aynı kefeye bile konmuyorlar, nicelik niteliğe galip geliyor gibi. Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak diye bir şey vardır hani, hah işte, eğlenmesini bilen genç nesle kendilerini duyurmak adına evdeki kitleyi küstürdüler, denebilir. “Rap konsere çift bilet almaktır, Boe B dövmesi yaptırmaktır.” geyiğiyle kendilerini savunanlar daha dün onların varlığından haberdar olmayan insanlara müzik yapmaya uğraşıyor. Bu, insan kazanmak değildir. “Karşılığını alamadan aynı şekilde üretmeye devam etseydi” diyemeyiz tabii; ama insanların bir şeyi gündem olmadan arayıp bulmamaları, hareketli müziği içi dolu müziğe tercih etmeleri vs. onları geçmişten beri takip eden az ve öz kitlenin suçu değil. Ayben “Ben La La gibi bir parça da yapıyorum, ama siz 'Başkan'ı trend yapıyorsunuz.” derken ya da Fuat “Sen benim gaziler için yaptığım parçayı dinledin mi de Zın Zın'ı eleştiriyorsun?” derken bir bakıma haklı diyebiliriz; ama sadece önüne konanı alan bir kitlenin olması nasıl bizim suçumuz değilse eleştirecek bir şey bulduğunda insanları gömmekten keyif alan bir kitlenin varlığı da bizim suçumuz değil. Araya provokatörlerin (küfreden “kudurmuş”lar ve dislike lobisi) karışması da haklı eleştirileri başlatan kişilerin sitemlerini görmezden gelme sebebi olamaz / olmamalı.

    ***

    (Buradan sonrası geyik)

    Şarkı Yaprak Dökümü'ne döndü ayrıca; birileri şarkıdan (yuvadan) ayrılıyor, bir Şevket çıkıyor başka bir Şevket giriyor, Ceza “Dinleyici karşısında yüzümü eğdiniz.” falan diyor... Dinleyicinin gözünde memnu olan yakınlaşmalar kurulmasaydı bunlar hiç olmayacaktı. :-) İşi Aşk-ı Memnu'ya döndürmüşken karakter benzetmesi de yapalım tam olsun (Saçma ama idare edin):

    Killa Hakan: Adnan Bey. Rap piyasasında ne döndüğünden haberi yok. Aynı yerde bulunmaması gereken insanları bir araya toplayarak şarkının dağılmasına sebep oluyor. Kendisini ve şarkısını eleştirenlere tavır alıyor ama onlardaki haklılık payını göremiyor.

    Reynmen: Behlül. Problemin ana kaynağı. Politik konuşuyor ve kendince şarkının selameti için “Behlül kaçar.” hesabı yan çiziyor; ama bu hiçbir şeyi değiştirmeye yetmeyecek.

    Ceza: Beşir. İşlerde bir terslik olduğunun farkında. Dinleyiciye olanı biteni anlatma konusunda zorluk çekiyor, rap'i sevdiği hâlde rap'in hayrına olmayacak şeyleri onun mutluluğu (çok dinlenme) adına sessizce seyrediyor. Dinleyicinin tüm umudu kendisinde ama onun eli kolu bağlı gibi.

    Şarkının kendisi: Bihter & Nihal. Killa ve Ceza ikilisi tek başlarına şarkıyı taşıyamıyorlar; oysa sadece ikisinin yer aldığı bir şarkı -en başından- herkes için en mutlu tabloyu oluşturacaktı. Ayrıca Behlül'e benzettiğimiz Reynmen'in önce şarkıya dâhil olup sonradan ayrılması belki de şarkının mahvına sebep olacak. :-)

    yorumlayan adam

    27/8/2020 02:56
        heart_plus : 3 stat_minus_2 : 4