ölene kadar tek bir mc dinleyeceksiniz

#201737 - bu entryi ortalama 196 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. “3, 5, 7 arasından hangisini tercih edelim?” deyip, kendimize göre 7 değerde olanı belirleyip tercih etmeye çalışacağımıza hepsinin toplamını (15'i) tercih etsek daha iyi olmaz mı? :-) Şu da var: elbette ki her şarkı pozitif değer taşımıyor; kendi estetik anlayışımıza göre “vakit kaybı” olarak nitelendireceğimiz şarkılar da vardır kuşkusuz. Vakit kayıplarını mümkün olduğunca eleyerek geriye artı değerde olan işleri bırakırsak, bunları kendi aralarında kıyaslamaya ihtiyacımız kalmaz. Bir albümde sadece en sevdiğimiz şarkıyı dinleyip diğerlerini es geçmediğimiz gibi, sadece en sevdiğimiz ismi dinleyip diğerlerini dinlemezlik etmemiz gerekmez. (Bu başlığın geyiğine açıldığını biliyorum; ama benim geyiğim de geyiğe muhalefet. :-) )

    Meseleye bir başka taraftan bakarsam diyebilirim ki: Sizin için hayatını ipotek altına almayacak olan biri için hayatınızı ipotek altına almayın. (Bu, her alanda geçerli bir durumdur. “İpotek” kelimesi hayatın diğer alanları için ağır kaçıyor olabilir, ama başlıktaki gibi düşünceler için gayet uygun.) Onlar şarkıları sadece bir kişiye yapmıyor, biz niye sadece bir kişiyi dinleyelim? :-)

    @16 “Bana göre” diye belirtmişsin ama yine de “senin görüşündür” deyip geçemeyeceğim. Şehinşah bir iki şarkısı haricinde dinlediğim bir MC değildir, ama “Karma”yı dinledim. “Karma” üzerinden yorumlarsam, Sagopa'nın bu şarkıya ve benzeri şarkılara falan filan açıdan yaklaşamayacağını düşünmek bence abes. Sagopa Kajmer; Türk rap'inde bir nevi devrim yapmış bir şahsiyettir. Kendisine “arabeskçi”, “ilahici” yakıştırmaları yapılmasına karşın kendi tarzını kabul ettirmeyi başarmıştır. (Bu, sadece çok dinlenmeyle alakalı bir şey değil, mesela trap'in geniş kitlelerce kabul edilmesi bu tarzın kendini kabul ettirdiğini göstermez; benzetmek gibi olmasın ama “kurtlu baklanın kör alıcısı olur.” derler. Örneğin Ben Fero'nun çok dinlenmesi onun kendini kabul ettirdiği anlamına gelmez, kimin ne şekilde kabul ettiğine bakmak lazım.) Sagopa Kajmer'in “çok iyi” denebilecek pek çok şarkısı vardır ve bana kalırsa “Kendim İçin” şarkısı bunlar içinde zirveye oynayabilecek bir şarkıdır. Bu şarkı “Karma”dan 10 sene önce yapıldı. “Karma”, rap tekniğinin ileri düzeye eriştiği bir dönemde yapılmış bir şarkı; teknik açıdan belki onu üstün görebilirsin ama içerik açısından -hele ki zaman farkını göz önüne alırsak- “Kendim İçin”, “Karma”yı rahatlıkla alt eder. 2011'de yaptığı “Ardından Bakarım”, “Karma”nın gözünün yaşına bile bakmaz. Yine “Sonumuz Yakın Mesafe”, “Karma”yı ezer geçer. :-) (Gülücük koyuyorum ama ciddiyim.) Ayrıca sadece Sagopa'dan değil, başka rapçilerden de kendi beğenime göre “Karma”ya en azından denk düşebilecek şarkılar bulabilirim. "Karma" derinlikli mesajları olan bir şarkı olabilir; ama düzeyine erişilemeyecek bir şarkı değil, hele ki Sagopa'dan bahsediyorsak. Ayrıca her şey rhyme, flow değil. Sagopa'nın “İçin”de yaptığı gibi, belli kavramlardan yola çıkarak belli anlatım dünyaları ortaya çıkarmak her babayiğidin harcı değil. Şarkıdaki her bir cümle ilk bakışta kolay söylenmiş gibi duruyor; ama ortaya çıkan bütüne her önüne gelen erişemez. “Karma dağ, zaman kaya, bense Sisifos” gibi sözler Sagopa'nınkiler yanında çok müthiş buluşlar değil. (Beğeni farklı bir şey, tabii ki kendini Sagopa'yı daha çok beğenme konusunda zorlayamazsın. Ama işin içine başka ölçütleri katmaya çalışırsak -bu da çok kolay bir uğraş değil- "Karma" gibi bir şarkının Sagopa'nın en iyi şarkılarından herhangi birini alt etmesi bence düşünülemez. Karşısında nakavt olmasa bile puandan kaybeder. :-) )

    yorumlayan adam

    20/12/2019 00:35
        heart_plus : 1 stat_minus_2 : 1