elanur

#186820 - bu entryi ortalama 157 saniyede okuyabilirsiniz.





  1. guerilla republic elanur üzerinden sosyal medya fenomenlerinin rap yapması ve bunun piyasadaki kimi isimlerce desteklenmesinin sakıncalarına değinen bir podcast hazırlamış.

    ben de naçizane görüşümü belirteyim; kimsenin rap yapmasının engellenmesi taraftarı değilim, olsam da engelleyemem zaten, dj ercik'in de dediği gibi "bu bir sanal alem, youtube diye bir site".

    eskiden bu yana dinleyen herkes bir şekilde yapmaya çalışıyor bunu, buradaki birçokları da çalışmıştır ya da halen yapmaya devam ediyordur. çünkü ilk bakışta yapılması kolay gibi görülüyor, halbuki güzelini yapmak zordur, emek ister, yapan veya yapmaya çalışan arkadaşlar bilir. şimdiki fenomenlerde de para ve yayın imkanı fazla olduğu için bunları kullanarak daha çok göz önüne gelebiliyorlar tabi, paran olmayınca 50 izlenmede kalırsın. bu noktada g-fam'in eleştirisi fenoların bunu kendi çıkarları için kullandıkları ve "kültür akbabalığı" yaptıkları. dahası bu fenoların reklamını yapan, onları destekleyen ve onların müziğini savunan rap camiası sanatçılarının da bu kültür akbabalığının bir parçası oldukları, çünkü onların da kendi çıkarları ve dinlenmelerinin artırılması için fenoları kullanıyorlar olmaları. paragrafın başında bahsettiğim insanların derdi ise güzel müzik yapmak olmuştur ve esas fark burada oluşmaktadır. o nedenle podcast'teki kültür akbabalığı olgusal bir duruma işaret ediyor. yine de sınırlarını iyi çizmek lazım bu kavramın, iyi anlatılmadığı takdirde, işine gelen ezhel'le düet yapan killa hakan'ı bile suçlayabilir kültür akbabalığıyla.

    popüler olan her şeyin yozlaşması kaçınılmaz. hiphop siyasi ve toplumsal kökleri olan çok katmanlı bir kültürdür, türkiye'de son yıllarda bunun daha çok rap müzik ve giyim tarzına yoğunlaşıldığını görebiliyoruz. bu etmenler de giderek poplaşıyor. son olarak şahit olduğumuz elanur şarkısı, playback yapılan 40 bin tl'lik reynmen konseri bunun en pop haline getirilmiş şekilleri. burada sanatçılar sorumluluk taşıyorlar. siz bu kültürün birer temsilcisi olarak rap müziğe bir anda yığılan kitleye "ben bunu dinliyorum, destekliyorum, siz de dinleyin" derseniz, siz de bu yozlaşmaya katkıda bulunmuş oluyorsunuz ister istemez. çünkü bu kitlenin kendisi bu müziği keşfedip ne dinlemek istediğini bilmiyor, belki de hiçbir zaman istemeyecek zaten, hazır olanı alıyor sadece. 2 senelik dinleyici için değer mi bu yapılanlara diye düşünmek gerekiyor.

    bence konu yazılmaya veya yorumlanmaya değmeyecek bir konu değil. bilakis, türkiye'de rap müziğin popülerleşmesinin kültüre getiri ve götürüleri konusunun, "o rapçi buna şunu demiş, bu rapçi ona diss atmış" muhabbetinden daha çok ele alınması gerektiğini düşünüyorum. benimki bu girdi için biraz dağınık oldu, daha çok toparlanmaya ve olgunlaşmaya ihtiyacı var. ama silmeye de kıyamadım, kusura bakmayın.

    blacklegsanji

    22/8/2019 19:39 ~ 23/08/2019 2:27
        heart_plus : 2 stat_minus_2 : 0