türkçe rap dinleyicisinin popüler olandan nefret etmesi

#178325 - bu entryi ortalama 104 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. rapin popülerleşmesi şu iki durumdan biri gerçekleştiğinde mümkündür:

    1- rapin dinleyiciyi kendine çekmesi: rap'in kendi özünü değiştirmemesi, ama geniş bir kitle kazanması. bu şık pek mümkün değil. belli örnekler ("baytar", "çıktık yine yollara", "ölüme inat" vb.) hâlâ rap olma özelliğini koruduğu hâlde geniş kitlelerce dinlenebilir; ama bu örnekler kitleyi tamamen rap'e çekmez. şarkı bazında bir cazibe yaratmadır bu, tarz bazında bir cazibe yaratma değildir. zaten bir dönem "rap dinlemiyorum, sagopa dinliyorum" diyenler de olmuştu.

    2- rapin dinleyicinin ayağına gitmesi: tarzı dejenere ederek dinleyicinin beğenisine oynamak. özellikle son dönemlerde yaşanan durum da budur.

    popüler olana tepki gösterilecekse ikinci şekilde popüler olana tepki gösterilmeli. belli bir kalite çıtasının üzerinde olan iş çok dinleniyor diye ondan soğumanın pek de bir anlamı yok. mesela en başından popa cephe almak bile bu sebeple saçmaydı. pop deyince insanın aklına sadece demet akalın'lar, hande yener'ler geldiği için millet toptan popa cephe aldı. mesela pop müzikte çağrı müftüoğlu gibi bir isim de vardı; ama popülerlik yakalayamadı. belli bir dönemden sonra saçma sapan klipler çekmeyen nadir kadın popçulardandı. şarkıları belli bir dinlenmenin üzerine erişti ama dinleyici / piyasa değerini bilemedi. yine, emre aydın'ın "bu yağmurlar" şarkısının tarzı da pop diye geçmektedir. gayet de güzel bir şarkı. pop türünde başka güzel örnekler de göstermek mümkün. ama konuyu açan arkadaşın da belirttiği gibi, "popüler olana tepki göstermek" adına tamamen pop kötülendi, içinde tonla küfür de barındırsa rap üstün tutuldu. iyi iyidir, kötü kötüdür; bunun rapi, popu yoktur. genele vurursak rap poptan iyidir; ama özele inince iyiyi kötüyü ayırt etmek gerekir. :-)

    yorumlayan adam

    11/7/2019 19:17 ~ 11/07/2019 19:19
        heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0