horrorcore

#175624 - bu entryi ortalama 154 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. Horrorcore rap'in nasıl bir tür olduğu önceki entry'lerde açıklanmış. Şiddet, korku ve depresiflik içeren sözler ve gerilim filmlerini hatırlatan müzikler bu türü ortaya çıkarıyor denebilir. (Dümdüz korku ve şiddet öğeleri barındıran örneklerin dinlenebilir bir tarafı olmadığını düşünüyorum.) Bazı şarkılar da salt horrorcore olmaktan ziyade, horrorcore çeşnili battle olabiliyorlar (Örneğin Allame'dan “Dracula”). Yukarıda bahsedilen örnekler dışında örnekler vererek konuyu genişletmek istedim.

    Türkiye'de horrorcore tümden benimsenmekten ziyade, rapçiler bir iki şarkıda horrorcore öğelere yer veriyorlar. Öte yandan, horrorcore'u tarz olarak bir ölçüde benimseyen underground rapçilere rastlanabilir. Birkaç şarkısı horrorcore rap örneği sayılabilecek şahsiyetlerden ikisi Harpoon ve Liarza. Harpoon'un şarkılarda kullandığı beatler, skitler ve görseller şiddet ve korku temasıyla uyumlu. Şarkılarsa baştan aşağı korkutucu sözler içermiyor; daha çok horrorcore çeşnili battle demeye müsaitler gibi. Beatin ve nakaratın gerilimli olduğu bir örnek:






    Beat, skit ve sözlerdeki tavır itibarıyla tam horrorcore demeye müsait bir örnek ise şu şarkı:






    Bazı rapçilerin ise sadece bir iki şarkısı horrorcore demeye müsait demiştik. Da Poet'in “Duygu Parçacıkları” şarkısı sözleri korkutucu olmasa da beati ve nakaratı itibarıyla horrorcore örneklerinden sayılabilir:






    Rapuzi'nin, konusunu bir korku filminden alan şu şarkısı da -hâliyle- horrorcore rap örneği:






    Muhalif'ten şu iki şarkı da horrorcore rap örneği:











    Sad'ın “Azap Diyarları” parçası depresif ruh hâlinin oldukça iç karartıcı şekilde yansıtıldığı bir şarkı; beat ve sözler uyumlu; melanko-horrorcore da denebilir:






    Kefren'in, depresif ruh hâlini yansıttığı şu şarkılar pesimist-melankolik mi sayılmalı yoksa melanko-horrorcore demeye müsait mi karar veremedim:











    Sırat'ın Ece Kılıçkaplan'la düeti olan şu şarkıda da depresif ruh hâli ve özellikle öfke yoğun şekilde yansıtılmış. Horrorcore rap içerisinde beğenilebilecek bir şarkı:






    Sırat'ın “Canavar” isimli şarkısı da battle ile horrorcore'un birleştiği bir şarkı:






    Türkçe rapte kişilik çatışmasını yansıtan parçalar da var (Örneğin “Ados vs Adem”). Bu parçalardan özellikle Joker'in “Beni Seviyorum” şarkısında ikinci kişilik korkutucu bir ses tonuyla yansıtılmıştı; belki o da horrorcore olarak kabul edilebilir. Bu bağlamda Sırat'ın şu şarkısı “horrorcore” demeye müsait:






    Horrorcore rap bana çok da hitap eden bir tarz değil; ama -yukarıdaki bazı örneklerde görüldüğü gibi- battle ve melankolik rap içerisine yedirilince dinlenmeye müsait olabiliyor.

    yorumlayan adam

    19/6/2019 15:12 ~ 10/01/2024 0:10
        heart_plus : 3 stat_minus_2 : 0