flow

#155713 - bu entryi ortalama 127 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. Buralar çok kurak kalmış. Bu konu hakkında Türkçe kaynak yok denecek kadar az. Haliyle flow'u yanlış algılayıp, gerektiğinde eleştiri yaparken yanlış yargı olarak kullanan çok. Sözlük yazarlarını da bu konu hakkında bildiklerini aktarmalarını isterim.

    Flow kelime anlamıyla akış demek. Detaylı olarak açıklanırsa beatin üzerine yazılan liriğin; heceler ve kafiyelerle akışına denir. Dolayısıyla beat üzerine söylenen her şey aslında bir nevi flowdur. Kaliteli ve kalitesiz flowlar olduğu için kalitesiz flowlara 'flow yok' denmesi türkçemizin cilvesi.

    Flow hakkında yanılgıya düşülen konulardan bahsetmek istiyorum. Mesela "kendine has flow'u var" demek çok büyük yanılgı. Çünkü dünyada öyle bi flow çeşitliliği yok. Her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır tabi. Ama yoğurdu çatalla yiyebilen her yiğidin kendine has bi yeme şekli yoktur. Ben böyle dedim diye sanki 3 çeşit flow varmış gibi de düşünülmesin. Sanırım 20 civarında icra edilen flow vardır Dünya üzerinde.

    Peki farklı bi flow hiç mi yapılamaz diye bi soru gelirse akıllara... Bunun cevabı karışık. Flowa etki eden, flowu tetikleyen onlarca etken var. Beat, kelimeler, heceler, kafiyeler, hatta liriğin konusu, mcnin ses tonu bile flowu şekillendiren şeyler. Dolayısıyla hepsinin farklı farklı özelliklerde hiç karşılaşılmamış türlerde olması gerekiyor ki, farklı bi flow oluşsun.

    Hep aynı flowu yapan mcler genelde aynı prodüktörle çalıştığı için aynı flowu yapar. Farklı farklı flow yapabilen mcler genelde farklı farklı prodüktörlerle çalışırlar. Hep aynı flowu yapan kayra genelde tek prodüktörle çalışır.(bu eleştiri değil genel tanı bu olduğu için yazıyorum.) Farklı farklı flow yapan ceza, fuat, eminem gibi isimler farklı farklı prodüktörlerle çalışıyordur.

    Birde yaptığı flow yüzünden 'özenti' yaftası yiyen garipler vardır. Her rap yapmayı deneyen insan zaten daha önce yapılmış bir flowu uygulayacaktır. O flowun yapısını, öncüsünü bilmese bile yapar. Sadece flowuyla insana özenti demek acımasızca olur. Liriklerine, kafiyelerine, sesini nasıl kullandığına da bakılması gerekir ki bu farklı bi konu. (bkz: özenti)

    Bu konu tanımdan çok idrak etmek, kabul etmekle alakalı bi konu olduğu için tanım yapılıp geçilecek kısa bi şey değil. O yüzden bu kadar uzadı. Benim nacizane bildiklerim bunlar. Yanlış veya eksik olduğum noktalar var ise lütfen belirtiniz.

    &ret1arius

    3/2/2019 17:46
        heart_plus : 6 stat_minus_2 : 0