doktor

#418583 - bu entryi ortalama 160 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. gereksiz abartılan meslek grubu. daha doğrusu tıp sektörü bence abartılıyor.

    öncelikle kesinlikle zeka ve yetenekle alakasının olduğunu düşünmüyorum. doktorluk, fedakarlıkla alakalı bir şey. yıllarca eve kapanıp hayatının en enerjik zamanlarını bir meslek için feda ediyorsun. getirdiği olumsuzluklar da cabası. doğru düzgün sosyal çevren olmuyor. arkadaşlarının çoğu doktor yani aynı mesleği icra edenlerle arkadaş olabiliyorsun(tabii ki her doktor grubu için geçerli değil bu). ayrıca yıllarca toplumdan uzak kalıp, empati yeteneğini kaybediyorsun yetmiyor yabancılaşmış olduğun toplum 30'nda karşına çıkınca psikolojik olarak afallıyorsun. bir insanla o duygu durumda nasıl iletişime geçebileceğini bilmediğin için kavga edip dayağını yiyorsun. toplumunuzun ''doktor'' fetişizmi yüzünden doktora eklenen ''tanrı kompleksi'' de cabası. adam kendini en üst tabakada hatasız ve dokunulamaz olarak görüyor.

    abartı kısmına gelirsek:

    1- ilaçların çoğu bir hastalığı yok edemiyor. semptomları azaltıyor veya kısa bir süreliğine yok ediyor. ya da tamamen farklı bir hastalığa yol açabiliyor.

    2- tıp'da çoğu hastalığın net bir şekilde tedavisi yok. en ufak kulak çınlamasının bile bir çaresi yok. tip-2 diyabet vb gibi hastalıklar için de en fazla diyet ve egzersiz önerebilir. o da, yukarıda bahsettiğim gibi sadece erteler. eninde sonunda bu hastalığı dibine kadar yaşayacaksın yani.

    3- diğer milletlerin nasıl bilmiyorum ama türk doktoru kesinlikle kalıplaşmış ve gelişime kapalı bir şekilde bu mesleği icraa ediyor. ezbere dayalı iş yapar. dünyaya ne katkı vermiş bugüne kadar? hangi hastalığa derman olmuş. hangi bakteriyi öldürebilmiş, hangi ilacı keşfetmiş? yani sanılanın aksine tıpta o kadar gelişmiş bir ülke değiliz. hastaya ilaç yaz geç. iyileşirse iyileşir, iyileşmezse s2nde olmaz.

    4- hastanın yüzüne bakılmaz. max iki dakika hasta dinlenir(burada doktorlar haklı çünkü türkiyede devlet hastaneleri köküne kadar kullanılır). bu da yanlış teşhise neden olur.

    5- yanlış tedavi, yanlış müdahale, yanlış teşhis ve yanlış zamanlama yüzünden de ölen bir sürü insan var. çoğu, raporlarda doktorlara yazılmaz bile. halbuki hastaneye sağlam girip ölen veya hasta olan bir sürü insan var dünya üzerinde.

    6- ayrıca bir hastalığınız için farklı hastanelere, farklı doktorlara gidin hepsi farklı şey söyler.

    yani tıp sektörü, bilim-doktor, hastane sorgulanamaz değil. birileri bu insanlara bu gerçeği aşılamalı artık. özellikle hastanelerin çoğu özelleşmeli. doktor- toplum-siyaset üçgeninin üçü de rahatsız bu durumdan. doktor ülkeden memnun değil. toplum doktoru ağlamasından bıkkın. siyaset de doktoru maddi yük olarak görüyor. her kamusal tıp olan ülke için geçerli bu durum. aynısını almanlar da yaşıyor, kanadaya göçüyor. oralardan boşalan koltuğa türkler, bizden arta kalan koltuğa suriyeli, afganlar. sosyal devletler tıp alanında çöktü maalesef.

    99problem

    8/8/2023 00:29
        heart_plus : 0 stat_minus_2 : 0 
    #418583