beyin

#402877 - bu entryi ortalama 155 saniyede okuyabilirsiniz.
  1. bilim insanları insanlık var olduğundan beri beynin nasıl çalıştığını anlamaya çalışıyorlar. beynin bilgileri nasıl depoladığı da az çok bilgi sahibi olduğumuz ama hala anlayamadığımız bir olay.

    tabi ki nasıl çalıştığını çözdüm demeyeceğim, ne o kadar bilgim ne de anlamaya yetecek zekam var ama bu konuyu öylesine düşünürken aklıma bir şey takıldı.

    öncesinde konuyla ilgili bir araştırma yaptım. Yazılanlara göre; bir olayı hatırladığımızda beynimiz bize sadece o olayı hatırlatmıyor, o olayı en son düşündüğümüz anı da hatırlatıyor. gerçekten böyle mi oluyor denemek için haftalar önce yaşanmış bir olayı hatırlamaya çalıştım ve o olayı zihnimde canlandırırken, önce mevzubahis olayı en son düşündüğüm anı, sonra da olayın kendisini hatırladım. bilgi doğru gibi yani, isterseniz deneyebilirsiniz.

    bu demek oluyor ki bir olay yaşandıktan sonra beynimiz o anıyı köşeye atmıyor, o anı üzerinde çalışmaya devam ediyor. kendince sınıflandırma yapıyor yani.

    şimdi benim haftalardır düşündüğüme gelelim. diyelim ki arkadaşlarla sohbet ediyorsun. Konu konuyu açtı ve birisi, kanada'nın başkenti toronto'dur dedi. normalde önce bu bilgi doğru mu değil mi süzgeçten geçiririz ama bu seferlik sorgulamadan doğru kabul ettkl varsayalım. (Ki doğru bir bilgi değil.)

    şimdi beynimize şu yeni bilgi işlendi:

    -kanada'nın başkenti toronto'dur.

    Şimdi araştırmama rağmen bu konuyla alakalı bir şey bulamadım ama bence beynimiz sadece bununla yetinmiyor. Bence şu ek bilgileri de depoluyor:

    -kanada'nın başkentinin toronto olduğunu bana arkadaşım söyledi.
    -o bana bunu söylerken gündüzdü ve hava aydınlıktı
    -ben bu bilgiyi öğrendiğimde bankta oturuyordum
    -bu bilgiyi öğrendiğimde aylardan kasım, günlerden salıydı.

    Gibi gibi, mantığı anlamışsınızdır. bu olayla ılgili beyin ot bok ne bulabiliyorsa depoluyor ve sonra bu bilgileri bir kategoriye sokuyor.


    Neden böyle düşünüyorum? Bu arkadaş size bir hafta sonra "ben sana kanada'nın başkentinin toronto olduğunu söylediğim zaman, hangi gündeydik" dediğinde, bu soruya "geçen hafta salı günü söyledin" diyebiliyorsanız, beyniniz bu bilgiyi depolamıştır. Günün salı olmasıyla arkadaşının sana bu bilgiyi vermesinin ne alakası var ki, beynin bu iki bilgiyi birlikte depoluyor? ve beynin bu iki alakasız bilgiyi aynı yere kaydediyorsa, başka birbiriyle alakasız bilgileri neden birlikte kaydetmesin?

    mesela sınıfta dersi dinliyorum. Aradan saatler geçiyor ben eve gidiyorum ve bir güzel sıçıyorum. günler sonra o dinlediğim dersi hatırlamaya çalışırken, akşamında siçtigimi da hatırlıyorum. Beynim bu iki bilgiyi neden ilişkilendiriyor?

    hafızayı anlamak istiyorsak bence bu konu hakkında da düşünmemiz lazım.

    anonim

    15/11/2022 10:33 ~ 15/11/2022 10:45
        heart_plus : 1 stat_minus_2 : 0